Katrien Van Effelterre
  • Home
    • Contact
  • Thrillers
    • Levend aas
    • Restafval
    • Doodsengel
    • Onder Controle
    • Vossenspoor
  • Romans
    • Rijp
    • De Ondraaglijke Zwaarte van het Geluk
  • Managementboeken
    • De man die nergens iets over te zeggen had
  • Blog

DE ONDRAAGLIJKE ZWAARTE VAN HET GELUK

3/25/2020

0 Comments

 
Foto

Wie schrijft, die blijft, zeggen ze, maar misschien is het bij mij wel net omgekeerd.
Zolang ik blijf, moet ik schrijven.
Neem ik me voor het een tijdlang niet te doen, dan begin ik steeds toch weer. Niet eens om gelezen te worden, maar omdat ik er inmiddels achter ben dat het mijn enige manier is van ‘zijn’. Want mijn gedachten zijn nooit af zonder dat ze in zinnen zijn gegoten, zinnen die nieuwe betekenislagen onthullen en daarmee als het ware ‘zin’ geven aan wat zinloos is en dat zonder zinnen ook zou blijven.
En het is zover, mijn nieuwste boek is er. Geen thriller deze keer, maar een rasechte psychologische roman. Na al die lichamen op zijn snijtafel had Berndt Friedelsen nood aan vakantie. Waar hij nu met volle teugen van geniet. Misschien mist hij het wel, het snijden, het mysterie van steeds weer een nieuwe zaak.
Of wie weet, misschien vindt hij elders een heel nieuwe vorm van geluk.
Redelijkerwijs kan je verwachten dat het leven duidelijker wordt naarmate je er meer ervaring mee hebt. Maar zo voelt het niet voor toppsychiater Michael Dieudonné, die op zijn zevenenveertigste minder van het leven begrijpt dan hij ooit heeft gedaan.  Al helemaal in tijden waarin de maakbaarheid van het geluk luidkeels wordt verkondigd en ongeluk dus wel het gevolg van persoonlijk falen moet zijn.
Het gewone gelukkige leven van gewone gelukkige mensen, bestaat dat wel?
Niet in dit boek, dat gaat over de echte mens achter de façade, in al zijn schandalige, sublieme naaktheid. Deze roman is als het zwijn dat de zwarte truffel zoekt, aards, op het stinkende af, gistend tussen de grillige boomwortels van het duistere sociale bos, maar o zo kostbaar, omdat ze de essentie bevat.
De Ondraaglijke Zwaarte van het Geluk gaat over gezinnen en de individuen die ze vormen, al dan niet met tanend engagement. Over menselijke queesten om het leven betekenis te geven, over het slagen en mislukken daarvan, en over alle pijn en geluk onderweg.
 
Nu al online te koop, onder meer via bol.com of Standaard Boekhandel, boekvoorstelling volgt op nader te bepalen datum, na corona. 
0 Comments

TIJD EN GELD

3/10/2020

0 Comments

 
Ik heb het me altijd afgevraagd, waarom er naast de top tien met de rijkste Belgen geen top bestaat van de mensen die over de meeste tijd beschikken. Want ‘time is money’, zeggen ze toch?
Al lijkt dat toch niet helemaal te kloppen. Want iedereen kan wel zijn geld tellen, maar niemand zijn tijd.
Tijd is immers iets waarvan iedereen maar een beperkte hoeveelheid heeft, zonder dat iemand weet hoeveel. Als dat wel geweten is, dan is de tijd op en zit je meestal in een lastig parket. In het kabinet van een oncoloog bijvoorbeeld, of onder de hakbijl van een moordenaar. Dan weet je quasi zeker dat je tijd er bijna op zit. En toch kan het zelfs dan nog keren, soms net door een beetje geld. Zou er dan toch iets van aan zijn, dat je met geld tijd kan kopen?
Ja, dat weten alle gezinnen die crèches en poetsvrouwen gebruiken. Net zoals ze weten dat hun eigen tijd geld oplevert. Door die te gebruiken om te werken bijvoorbeeld, of om iemand op te lichten. Al heb je met die laatste optie wel meer kans dat ze je net meer tijd dan geld oplevert. En 'hij heeft twintig jaar gekregen' klinkt gek genoeg helemaal anders dan 'hij heeft twintig miljoen gekregen'. Met de eerste wil niemand nog iets te maken hebben, met de tweede is plots iedereen bevriend.
Communicerende vaten lijken ze voor de meeste mensen dus te zijn, tijd en geld. Hebben ze veel van het ene, dan hebben ze weinig van het andere.
Waardoor we riskeren de godganse dag bezig te zijn het ene voor het andere te ruilen zonder precies te weten wat het is dat ons het gelukkigst maakt. Is dat niet een beetje idioot?
Dat de mensen in de geld-top niet per definitie gelukkig zijn, weten we allemaal. Maar zouden de mensen in de tijd-top dat dan wel zijn? Als er al een top zou bestaan van mensen die over de meeste tijd beschikken, dan zou die waarschijnlijk worden aangevoerd door werklozen, vereenzaamde bejaarden en bedlegerige zieken.
Ook geen voltreffer dus.
Geld alleen maakt niet gelukkig. Maar tijd alleen ook niet.
De kunst zit ‘m dus weer eens in de balans. Precies genoeg geld hebben, en precies genoeg tijd om het uit te geven. Met de juiste mensen. 

0 Comments

GEEN GEWONE DAG

3/1/2020

0 Comments

 
Vandaag is geen gewone dag.
Welke dag is het? Dat vraagt u zich nu af, maar dat is compleet overbodig. Omdat er namelijk geen gewone dagen meer zijn.
Vandaag is het namelijk ‘Nationale complimentendag’. Wat betekent dat we elkaar vandaag massaal complimenten moeten geven. Zo is het op 1 juni ‘Dag van het kind’. Wat voor alle duidelijkheid niet betekent dat we elkaar dan kinderen moeten geven, of onnozele kinderen, zoals die op 28 december worden gevierd. Om dat te voorkomen, is het op 26 september ‘Anticonceptiedag’.
Je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een dag voor. Zo hebben heel veel ziektes een speciale feestdag, 14 mei is de ‘Europese dag van de beroerte’, en borstkanker krijg zelfs een hele feestmaand (oktober). Maar minder drastisch mag natuurlijk ook, zoals op 27 mei met de ‘Dag van de zonnebrand’.
Wie liever preventief denkt, vergeet op 3 maart de ‘International ear care dag’ niet en weet dat op 20 maart de mondgezondheid ook eens aan de beurt komt. Omdat eenmaal per jaar je tanden poetsen toch écht het minimum is.
Als u al denkt dat er in Vlaanderen rare feestdagen bestaan, dan moet u eens naar Nederland kijken. Daar zijn ze bijvoorbeeld niet te beroerd om van 15 februari de ‘Dag van de betaalde liefde’ te maken, op 30 januari de ‘Absurde antwoordapparaatberichtendag’ te vieren en 6 mei om te toveren tot ‘Internationale bellenblaasdag’. Verder zijn er ook nog de ‘Lelijke truiendag’ (17 januari), de ‘Lange mensendag’ (21 juni), de ‘Naakt tuinierendag’ (4 mei), de ‘Internationale dag van de kokosnoot’ (2 september) en om jaloezie van andere noten tegen te gaan de ‘Dag van de amandel’ (16 februari).
Op heel wat data kan je zelfs kiezen aan wat voor verschijnsel je graag hulde wil brengen.
Zo is het op 13 januari ‘Internationale dag van het AMBER-alert,’ – u weet wel, dat landelijke waarschuwingsbericht dat wordt uitgestuurd als de politie vreest voor het leven van een vermist of ontvoerd kind –, maar moet men bij het denken aan de vervelende taak van al die ouders die dat aan hun kleuters moeten uitleggen, hebben besloten die dag ook maar meteen tot ‘Badeenddag’ te verklaren. Als je kind dan teveel vervelende vragen gaat stellen over die AMBER-toestand, stop je het gewoon in bad met een plastic eend erbij.
Maar ook op 27 januari valt er te kiezen, en wel tussen ‘Holocaust herdenkingsdag’, ‘Wereld lepradag’ en ‘Chocoladecakedag’. Wie het altijd al moeilijk had met kiezen tussen de pest en de cholera, kan nu dus gewoon lekker een chocoladecakeje verorberen. Op 2 januari is het ‘Science Fictiondag’ of ‘Dag van je ex’, wat voor sommige mensen op hetzelfde neerkomt.
Op 7 maart is het niet alleen ‘Dag van de doktersassistente’, maar ook ‘Dag van de cornflakes’ en – hou je vast aan de takken van de bomen (goed kijken of je wel echt een tak beet hebt) – ‘Dag van de erectie’. Die waarschijnlijk niets te maken heeft met de ‘Dag van de binnenvaart’ die op 16 maart wordt gevierd. Op hetzelfde ontbrekende verband kunnen we alleen maar hopen op 4 april, die ‘Wandel-naar-je-werk-dag’ maar ook ‘Internationale dag tegen Landmijnen’ heet. Of dat nu zo verstandig is?
Misschien toch maar de fiets nemen, dan ben je tenminste sneller, zoals op de ‘Fiets-naar-je-werk-dag’ op 23 mei, tevens ‘Internationale dag van de schildpad’, wat dan waarschijnlijk geldt voor alle mensen die nog niet over een elektrische fiets beschikken.
Dat er logica achter zit, geloven we graag, wanneer drie dagen na ‘No bra day’ op 16 oktober ‘Reanimatiedag’ wordt gevierd. Na de ‘No beard day’ op 18 oktober is kennelijk geen reanimatie nodig, maar niemand zal er boos om zijn dat ‘Schoonmoederdag’ op 27 oktober wordt gevolgd door de ‘Dag van de stilte’.
Op 30 oktober is er de ‘Dag van het décolleté’, waarna zelfs reanimatie niet meer kan baten en we twee dagen later gewoon met z’n allen naar het kerkhof gaan. 
Zeg dus nooit meer, lieve lezers, dat vandaag een dag is zoals alle anderen. En vergeet niet elkaar een mooi compliment te geven!
0 Comments

    Auteur

    Katrien Van Effelterre
    °1979, Diest

    Archief

    Juli 2022
    April 2022
    November 2020
    September 2020
    Augustus 2020
    Juli 2020
    Juni 2020
    Mei 2020
    April 2020
    Maart 2020
    Februari 2020
    Januari 2020
    Augustus 2019
    April 2017
    September 2016
    Juni 2016
    Mei 2016
    April 2016
    Maart 2016
    Februari 2016
    Januari 2016
    December 2015
    Augustus 2015
    April 2015
    Maart 2015
    November 2014
    September 2014
    Juli 2014
    Mei 2014
    April 2014
    Maart 2014
    Februari 2014
    Januari 2014

    Categorieën

    Alles

    RSS-feed