Katrien Van Effelterre
  • Home
    • Contact
  • Thrillers
    • Levend aas
    • Restafval
    • Doodsengel
    • Onder Controle
    • Vossenspoor
  • Romans
    • Rijp
    • De Ondraaglijke Zwaarte van het Geluk
  • Managementboeken
    • De man die nergens iets over te zeggen had
  • Blog

DE VURIGE PINKSTERTONGEN

5/31/2020

0 Comments

 
Na Zijn dood op Goede Vrijdag was Jezus wel zo slim om zijn apostelen niet meteen geheel aan hun lot over te laten. Zoiets kan je immers niet maken, zonder corona en videochat kan een leraar zijn klas nu eenmaal niet van de ene dag op de andere in de steek laten met de boodschap dat de kindertjes het nu maar zelf moeten uitzoeken. Binnen de kortste keren vliegen de gordijnen dan in de fik en verklaren de voorheen brave leerlingetjes de revolutie aan alles wat ze voor die tijd hadden geleerd. Zoiets moet Jezus ook hebben geweten, want Hij verrees dan wel met Pasen, Zijn geest bleef nog aanwezig om tekst en uitleg te verschaffen bij alles wat Hij tijdens Zijn leven had gezegd en gedaan. Nu kon zo’n toestand natuurlijk niet eeuwig blijven duren, zeker niet in die tijd. Het was immers pas later dat er Ministeries van Onderwijs werden opgericht, die leerkrachten die al jaren niet meer lijfelijk aanwezig zijn, nog bleven uitbetalen. Omdat Jezus niet onder die regeling viel, moest Hij nog geen vier weken na Zijn dood met Hemelvaart voorgoed verdwijnen. Maar ook daar had Hij een plannetje voor bedacht, want Hij beloofde Zijn apostelen dat in Zijn plaats de Heilige Geest zou verschijnen om hen te leiden.
Wat dus gebeurde met Pinksteren.
 
Het ‘Feest van de Vurige Tongen’ heette het bij de Grauwzusters, die, veel brutaler dan de Zusters van de Voorzienigheid, van mijn zesde tot mijn twaalfde pijnlijk in mijn bovenarm knepen en me op mijn tegel in de rij zetten wanneer de bel was gegaan. Wat Pinksteren met die tongen te maken had, begreep ik niet echt, maar intrigerend vond ik het wel. Net zoals Zephyrus  de westenwind deed waaien als hij boos was, en Ariadne een draad ter beschikking stelde om een held te redden uit een labyrint.
Bij gebrek aan een Grauwzuster in de buurt, leert Wikipedia me vandaag dat met Pinksteren 'de uitstorting van de Heilige Geest' wordt herdacht.
Vurige tongen en een uitstorting dus.
Bepaald geen zedig beeld levert dat op.
 
Eigenlijk is het nog erger dan Adam die in Eva’s appel beet, een kind dat zomaar vanzelf aan een schoot ‘ontsproot’, of Psalm 23, die iemands beker doet overvloeien.
Maar misschien moet het wel zo, en wordt alle klerikale preutsheid ten spijt, met al die metaforen al dan niet bewust de universele waarheid geraakt. Die van de essentie van het leven, die wordt weerspiegeld door de begerige blik van minnaars die met elkaars lichaam niet alleen elkaars ziel, maar ook die van het gehele bestaan weten te doorgronden.
In ieder geval is het voor Moeder Natuur waarvoor we hier zijn. En zonder hetwelk we hier nooit zouden zijn geweest.
Het begin en het einde.
En alles ertussenin. 

0 Comments

KOMT DAT ZIEN: EEN GENIE IS VAN DE BAND GEROLD

5/4/2020

0 Comments

 
Tenzij je er zelf één bent, ken je ze ongetwijfeld, de talloze apetrotse mama’s en papa’s, en oma’s en opa’s van fantastische ‘kids’ die ‘het’ gaan maken in het leven en, om die bewering kracht bij te zetten, ongevraagd foto’s van hun nageslacht, soms zelfs met ontbloot geslacht – tot een bepaalde leeftijd schijnen fatsoensnormen perfect door Babydry Pampers te worden geabsorbeerd - onder je neus schuiven.
Waar ‘het’ precies voor staat, kan meestal niemand zeggen. Maar dat is vast geen probleem, want potentiële producten zijn er bij de vleet. Sommigen maken auto’s en zijn mecanicien, anderen maken powerpoint-presentaties en noemen zich manager, en nog anderen specialiseren zich in  bladerdeegpasteitjes en worden patissier. Velen maken kinderen en worden gewoon trots. Op hún kinderen die dat mysterieuze ‘het’ ongetwijfeld ook weer zullen maken. Lijkt dat niet verdacht veel op het geloof in de Messias, dat van generatie op generatie wordt doorgegeven, en waarvan velen nog altijd verwachten dat Hij komen moet? Zou dat ‘het’ zijn dat er gemaakt zal worden, en wordt van al die fantastische ‘kids’ verwacht dat ze zich als de nieuwe grootmeesters van het heelal zullen openbaren?
Daar lijkt het in ieder geval wel op, want anders zouden ze nu al niet zo ontzettend slim en assertief zijn. Een genie in de knop herken je meteen!
De biologische scheppers van al die genialiteit helaas ook…
Want waar bescheidenheid ooit een deugd was, die zelfs voor de beschrijving van het eigen nageslacht gold, geldt nu de mode van de verheerlijking van de eigen genen.
Zeg je tegen een vrouw dat ze een mooi jurkje draagt, dan reageert ze: ‘O, dat is uit de uitverkoop en ik heb het al eeuwen. Maar ik draag het niet vaak, want mijn kont lijkt er gigantisch in.’
Kont en compliment worden genadeloos afgeschoten, om haastig de smartphone met foto’s en filmpjes boven te halen.
‘Komt dat zien, dames en heren, want het is ongelooflijk wat ik heb geproduceerd! Een peuter met zowaar al drie tanden, die gisteren zijn eerste stap heeft gezet. Niet op de maan – wie kiest tegenwoordig nog zo’n prehistorische bestemming uit als je ook naar Plopsaland kan – maar zo gezwind dat hij later minstens hordeloper zal worden, en zo slim dat hij Einstein als een idioot de verdere geschiedenis in zal sturen.’
De moeder straalt van trots, net zoals vaders en grootouders dat doen. Verder dan twee generaties reikt de aansprakelijkheid voor de kwaliteitsgarantie van producten gewoonlijk niet. Wat al behoorlijk lang is in vergelijking met stoomovens en elektrische epileerapparaten.
Nu vind ik het persoonlijk een kwestie van economische logica dat een producent achter zijn eigen product staat. Als hij het al niet doet, wie dan wel?
Maar daarom hoef je dat nog niet van de daken te schreeuwen. Vooral omdat die trots in het slechtste geval zelfverheerlijking en in het beste geval gewoon liefde is. Onvoorwaardelijke liefde van de mooiste soort, zoals ouders van kinderen met een beperking, of baby’s die zelfs nooit geboren zijn mogen worden, die niet minder hebben.
Want wat moeten zij dan, de ouders van al die kwetsbare wezens ‘down the road’, wanneer ze horen hoe hoog het IQ en hoe omvangrijk de successen van andere fantastische ‘kids’ zijn? Terwijl de hunne in hun pretentieloze wijsheid de grootste diamant van iedere genialiteit bezitten: het vermogen om onbevangen te zijn.
Dan weet je dat het verschil in de liefde zit. Niet in het fantastisch zijn. Omdat net de liefde en niet de trots fantastisch is. 
0 Comments

    Auteur

    Katrien Van Effelterre
    °1979, Diest

    Archief

    Juli 2022
    April 2022
    November 2020
    September 2020
    Augustus 2020
    Juli 2020
    Juni 2020
    Mei 2020
    April 2020
    Maart 2020
    Februari 2020
    Januari 2020
    Augustus 2019
    April 2017
    September 2016
    Juni 2016
    Mei 2016
    April 2016
    Maart 2016
    Februari 2016
    Januari 2016
    December 2015
    Augustus 2015
    April 2015
    Maart 2015
    November 2014
    September 2014
    Juli 2014
    Mei 2014
    April 2014
    Maart 2014
    Februari 2014
    Januari 2014

    Categorieën

    Alles

    RSS-feed